Sitelerinizi Ekleyin Bizimle Yükselin

Acemi Dergi

İşini ustaca yapan acemi dergi. Güncel haberler, teknoloji, sağlık, eğitim ve kişisel gelişim alanlarında yayın yapan blog.

  • Gönderenin Adı: İbrahim
  • Gönderenin E-postası: iletisim.acemidergi@gmail.com
  • Gönderen URL’si: https://acemidergi.com
https://acemidergi.com
https://acemidergi.com

1 Maden Suyunun İçindeki Maddeler
2 Maden Suyu Faydaları Nelerdir?
2.1 Kalp Sağlığına İyi Gelir
2.2 Kan Basıncını Düşürmek
2.3 Kabızlığa İyi Gelir
3 Maden Suyunun Zararları
3.1 Plastik Şişedeki İçecekler Zararlı Olabilir
3.1.1 Plastik Şişelerdeki İçeceklerin Zararları
3.2 Mide Sorunlarına Yol Açabilir
3.3 Su Zehirlenmesi
4 Maden Suyu Mineral Miktarları
Tüm canlılar hayatta kalmak için suya ihtiyaç duyar. Su vücuda sebze ve meyvelerden de alınabilir. Ama yeterli seviyede su tüketmek için içmek çok önemlidir. Uzmanlar günde 1,5-2 litre su içilmesini tavsiye ediyor. Doğada pek çok su türü bulunmaktadır. Bunların birisi de maden suyudur. Maden suyu faydaları saymakla bitmez. Maden suyu ve soda aynı şey sanılsa da birbirlerinden farklı içeceklerdir.

Gelin önce doğadaki su türlerine bakalım.

Musluk suyu
Elektrolit su
Arıtılmış su
Damıtılmış veya iyonize su
Alkali su
Maden suyu
Maden suyu, yeraltı suyunun dünya yüzeydeki bir çatlaktan yani doğal kaynaklardan geldiği için kaynak suyu olarak da bilinir.

Maden suyu doğal olarak çıktığı gibi sonradan da yapılabilir. Damıtılmış suya mineraller eklenerek ve gazlı hale gelmesi için karbondioksit ile havalandırılarak yapay olarak da yapılabilir. Maden sularının içinde değişik miktarlarda karbonat vardır.

Hem doğal hem de yapay olarak yapılan maden suyunun içerikleri birbirinden farklıdır. Ancak içeriğinde yüksek mineral ve yararlı maddeler barındırır.

Maden Suyunun İçindeki Maddeler
Kalsiyum karbonat
Magnezyum sülfat
Potasyum
Sodyum sülfat
Ayrıca aşağıdaki gazları da içerebilir.

Karbondioksit
Hidrojen sülfit
Maden Suyu Faydaları Nelerdir?
İçeriğindeki karbonat ve mineraller sayesinde maden suyunun bir çok faydası vardır. Sağlığa ve vücuda çok yararlı bir içecektir.

Kalp Sağlığına İyi Gelir
Yapılan bir çalışmada menopoz döneminde olan kadınlara, iki aylık bir dönem boyunca günde 1 litre maden suyu içirildi. Sonuçlar ise çok şaşırtıcıydı. Maden suyu alımının vücuttaki kötü kolesterol seviyesini düşürdüğünü ve iyi kolesterol seviyelerini yükselttiği ortaya çıktı.

Yüksek kolesterol kalp krizi riskini artırır. Maden suyu, kalp hastalıklarına iyi gelir ve kalbin düzenli çalışmasını sağlar.

Kan Basıncını Düşürmek
2004 yılında Hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastası olan insanlar üzerinde yapılan bir çalışmada ise sonuçlar şaşırtıcıydı. Düşük kalsiyum ve magnezyum seviyeleri olan denekler üzerinde maden suyunun etkilerine bakıldı. Maden suyu faydaları ortaya çıktı. Dört hafta maden suyu içtikten sonra yapılan testlerde insanların tansiyonlarının normalde döndüğü anlaşıldı.

Kabızlığa İyi Gelir
Hazımsızlık ve kabızlığı olan kişiler için karbonatlı maden suyu kabızlığı azaltabilir ve hastalık semptomlarını önemli ölçüde iyileştirebilir. Ek bir fayda olarak, safra kesesine de faydalı bir içecektir.

Maden Suyunun Zararları
Maden suyunun içindeki magnezyum, potasyum gibi maddelere duyarlı bir hastalığınız yoksa bir zararı yoktur. Maden suyunun içilmesi sağlık açısından herhangi bir risk içermese de plastik şişeden içmek bazı riskler doğurabilir.

Plastik Şişedeki İçecekler Zararlı Olabilir
Pilastik şişeye konulmuş maden suyu, küçük plastik döküntü parçaları gibi mikroplastikler içerir.

Şişelenmiş suyların çoğu, plastik olarak da bilinen polietilen tereftalattan (PET) yapılmış şişelerde taşınır. Araştırmalar, pet şişenin hormonal sistemlerinizi değiştiren bir endokrin bozucu görevi görebileceğini gösteriyor.

Suyu şişelemek için sıklıkla kullanılan diğer plastik türü, yaygın olarak bilinen bisfenol A içeren plastiktir. Birçok ülke zararları nedeniyle bu maddeyi yasaklamıştır.

Plastik Şişelerdeki İçeceklerin Zararları
Doğurganlık sorunları
Beyin gelişimi ile ilgili sorunlar
Kalp sorunları
Mide Sorunlarına Yol Açabilir
Seçtiğiniz maden suyu yüksek oranda karbonatlıysa, karbonattaki kabarcıklar şişkinlik de dahil olmak üzere mide rahatsızlığına neden olabilir. Reflü hastalığı olan kişiler, semptomlarını daha da kötüleştirmemek için gazlı içeceklerden kaçınmalıdır.

Su Zehirlenmesi
Sağlıklı bir yaşam için su içmek önemli olsa da, çok fazla içmemeniz gerekir. Hızlı bir şekilde çok fazla su içmek vücudunuzdaki sodyum miktarını seyreltebilir. Sodyum, hücrelerinizdeki suyu düzenlemeye yardımcı olan bir elektrolittir ve çok fazla su bir dengesizliğe yol açarak hiponatremi adı verilen bir durum yaratabilir. Nadir olarak karşılaşılsa da su zehirlenmesi ölüme yol açabilir.

Maden Suyu Mineral Miktarları
Bir suyun maden suyu olarak etiketlenebilmesi için, toplam çözünmüş minerallerin litre başına 1.500 miligram arasında olması gerekir. Avrupa’da ise içeriğinde mineral olan herhangi bir su maden suyu olarak kabul edilir.

Mineral içeriği, farklı maden suyu türleri arasında çok büyük farklılıklar gösterdiğinden, önerilen günlük bir miktar yoktur.

Bununla birlikte, maden suyundaki en yaygın iki besin maddesi olan kalsiyum ve magnezyum için günlük alınması gereken miktarlar vardır. Yaşa, cinsiyete ve duruma göre değişse de, yetişkinlerin tipik olarak 1.000 miligram kalsiyuma ihtiyacı vardır. 19 ila 30 yaş arasındaki erkekler ve kadınlar ise 400 ve 310 miligram magnezyuma ihtiyaç duyarlar.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir