Sitelerinizi Ekleyin Bizimle Yükselin

Google EAT Nedir? SEO İçin Güçlendirme Teknikleri

E-A-T terimi Uzmanlık, Yetkililik ve Güvenilirlik anlamına gelir. Bir arama motoru olarak Google, her zaman arama yapan bir kullanıcı olarak size mümkün olduğunca iyi hizmet vermeyi amaçlar. Yani Google’a bir soru sorduğunuzda, Google en iyi kaynakları arama sonuçlarının en üstüne koyarak size mümkün olan en iyi şekilde cevap vermek ister, böylece aradığınızı hemen bulursunuz.

Her zaman en iyi arama sonuçlarını en üstte almanızı sağlamak için Google karmaşık bir algoritma kullanır. Bu algoritma gizlidir (@Google, eğer bunu okuyorsan: bunu kimseye vermeyiz!) ve sürekli olarak geliştirilmektedir, ancak algoritmanın birçok önemli bölümünü veya temel sıralama faktörlerini biliyoruz.

İşin ilginçleştiği nokta da burası: algoritmanın geliştirilmesinde, diğerlerinin yanı sıra İnsan Değerlendiriciler veya Arama Kalitesi Değerlendiricileri de rol oynuyor. İnsan Değerlendiriciler, Google’ın algoritmasını (sonuçlarını) değerlendiren kişilerdir. Başka bir deyişle, Google tarafından sunulan arama sonuçları hakkında geri bildirim sağlarlar. Bu girdiler Google’ın algoritmasını sürekli olarak iyileştirmek ve geliştirmek için kullanılır.

Uzmanlık

Gerçekten de söylemeye gerek yok: eğer bir konuda uzmansanız, o zaman belirli bir konuda veya belirli bir sektörde çok fazla bilgiye sahipsiniz demektir. Uzmanlık her alanda eşit derecede önemli değildir. Sadece şu iki duruma bakın:

Belirli bir rengi kıyafetinizde kombinlemenin farklı yollarını arıyorsanız, favori blogger’ınızın tarzı size hitap eden bir blogu sizin için belirleyici olabilir. Bu blog yazarının moda okuluna gitmiş olması, yılda dört kıyafet koleksiyonu tasarlaması ve New York Moda Haftası’nda ön sıralarda oturması gerekmez.

Nefes alırken ağrı çektiğiniz için tıbbi tavsiye almak istiyorsanız, boş zamanlarında hobi olarak sağlıkla ilgili bloglar yazan bir bilgisayar bilimleri öğrencisinden ziyade bir akciğer uzmanından derinlemesine bir makale okumayı tercih edersiniz.

Başka bir deyişle, uzmanlık görecelidir. Bazı sektörlerde uzmanlık vazgeçilmezdir ve uzmanlık eksikliği tehlikeli bile olabilir (bkz. yukarıdaki 2. durum). Bu konuyu YMYL sayfaları başlığı altında daha ayrıntılı olarak ele alacağız.

Yetkililik veya Otorite

Otorite, bir yazar veya web sitesi olarak sahip olduğunuz itibarla, özellikle de sektörünüzdeki veya uzmanlık alanınızdaki diğer uzmanlar nezdinde sahip olduğunuz itibarla ilgilidir.

Alanınızda veya sektörünüzde bir otorite olup olmadığınızı öğrenmek için Google’ın Arama Kalitesi Değerlendiricileri internette otoriteniz hakkında bir şeyler söyleyebilecek bilgiler arar. Alanınızdaki otoritenin iyi bir göstergesi, örneğin, sektörünüzde otorite olan bir web sitesinden gelen bir geri bağlantı veya böyle bir otorite tarafından bahsedilmenizdir. Web sitenize bir bağlantı olmasa bile, olumlu bir söz, Google’ın Kalite Değerlendiricileri için otoriteye sahip olduğunuzun iyi bir göstergesidir, ancak SEO için bir geri bağlantının değeri daha yüksektir.

Güvenilirlik

Güvenilirlik, web sitenizin güvenilirliği, web sitenizde yayın yapan yazarların güvenilirliği ve içeriğin güvenilirliği anlamına gelebilir. Bu, doğru olmak, doğru bilgileri paylaşmak ve şeffaf olmakla ilgilidir. Örneğin Arama Kalitesi Değerlendiricileri, yayınladığınız makalelerin belirli (güvenilir) bir yazar adına olup olmadığına bakar.

Sitenizde hızlı bir şekilde bulunabilen ve müşterilerinizin kolayca iletişime geçebileceği iyi bir müşteri hizmetleri de güvenilirliğiniz için önemlidir. Ayrıca, iyi yorumlar da güvenilirliğinizin bir göstergesidir.

Google E-A-T Örnekleri

Google E-A-T pratikte nasıl görünüyor? Örneğin şöyle:

Bir haber makalesi gazetecilik profesyonelliğine göre değerlendirilir: verilen bilgi doğru olmalı ve bir okuyucu olarak konuyu anlayabileceğiniz ve bu süreçte belirli bir görüşü benimsemeye ‘zorlanmayacağınız’ şekilde sunulmalıdır. Saygın haber kaynakları, içeriklerinin doğruluğunu, kalitesini ve tarafsızlığını sağlamak amacıyla muhabirleri için genellikle net yönergelere sahiptir. Bu yönergelerin çevrimiçi olarak da bulunabilmesi ve böylece doğrulanabilmesi bir avantajdır.

Bilimsel konularla ilgilenen web siteleri ve makaleler, bilimsel uzmanlığı kanıtlanmış kişiler tarafından yayınlanmalıdır. Makalede ele alınan konular, konu üzerinde hakim olan bilimsel fikir birliğine uygun olmalıdır.

Bir web sitesi veya çevrimiçi makale finansal, yasal veya vergi tavsiyesi veriyorsa, bu tavsiyenin güvenilir bir kaynağı olmalıdır. Bilgiler ayrıca düzenli olarak güncellenmelidir.

Arama Kalitesi Değerlendirici Kılavuzunun diğer bölümleri

Arama Kalitesi Değerlendirici Yönergeleri sadece E-A-T’yi ele almakla kalmaz, aynı zamanda İnsan Değerlendiricilere arama motoru sonuçlarını veya web sitelerini değerlendirirken dikkat etmeleri gereken daha fazla nokta sunar.

Sayfanın amacı

Google’ın her sayfada kendisine sorduğu temel soru şudur: Bu sayfa kullanıcıya yardımcı oluyor mu? Eğer yardımcı olmuyorsa ve örneğin nefret söylemi ya da yanlış bilgiler içeriyorsa, sayfa ‘Düşük Kaliteli İçerik’ olarak etiketlenir. Kalitesi bu kadar düşük olarak değerlendirilen bir sayfa iyi bir sıralama elde edemez.

Bu nedenle her zaman faydalı ve net bir amaca hizmet eden, başka bir deyişle arama sorgularına yanıt veren içeriğe yatırım yapın. Google’ın bir sayfanın sahip olabileceği genel amaçlara verdiği örnekler:

  • Belirli bir konu hakkında bilgi paylaşımı;
  • Kişisel veya sosyal bilgileri paylaşmak;
  • Fotoğraf, video veya diğer medyayı paylaşmak;
  • Bir görüşü veya bakış açısını ifade etmek;
  • Eğlendirmek
  • Ürün veya hizmet satmak;
  • İnsanların soru sorabileceği ve cevaplayabileceği bir yer oluşturmak;
  • İnsanların dosya paylaşabileceği veya yazılım indirebileceği bir yer oluşturmak.

Kaliteli içerik

Bir ziyaretçiye gerçekten iyi hizmet vermek ve arama sorgularını yanıtlamak için bir sayfanın kaliteli içeriğe sahip olması gerekir. Kaliteli içerik çaba, zaman yatırımı, uzmanlık ve yetenek gerektirir. Bu bileşenleri yüksek kaliteli bir sayfada görebilirsiniz: aceleye getirilmiş bir iş olmadığını, yazarın hikayesini eksiksiz ve net hale getirmek için gerçekten elinden geleni yaptığını görebilirsiniz.

Web sitesi veya yazar hakkında bilgi (itibar)

Örneğin Hakkımızda sayfasında web siteniz hakkında net bilgiler verin. Örneğin, ödüllerinizden ve bağlı olduğunuz ticari kuruluşlardan bahsederek ne hakkında konuştuğunuzu bildiğinizi gösterin. Bir yazar olarak, alanınızda uzman olduğunuzu gösteren deneyim, eğitim ve akreditasyonlarınızdan bahsetmek iyi bir fikirdir. Web mağazaları için, ulaşılması kolay ve iletişim bilgileri web sitesinde kolayca bulunabilen iyi bir müşteri hizmetlerine sahip olmak önemlidir.

Web sitemi nasıl E-A-T geçirmez hale getirebilirim?

Web sitenizde kendinizi gösterme şeklinizde E-A-T’yi dikkate alarak, Google’ın görmek istediği şeyi yaparsınız: kullanıcıyı ve arama sorgusunu ilk sıraya koyarsınız.

Web sitenizi E-A-T geçirmez hale getirmenin ana yollarını açıklamak istiyoruz.

#1. Geri bağlantıların ve bahsetmenin önemine dikkat edin

Gary Illyes (Google web yöneticisi trend analisti), E-A-T’nin büyük ölçüde diğer web sitelerinden alınan geri bağlantılara ve bahsedenlere dayandığını savunuyor. Bu, Marie Heynes tarafından atılan bir tweet’e göre:

Gary’ye E-A-T hakkında soru sordum. Büyük ölçüde otoriter sitelerdeki bağlantılara ve bahsedenlere dayandığını söyledi. Örneğin Washington Post sizden bahsediyorsa bu iyidir.

QRG’de E-A-T ile ilgili bölümlerin okunmasını tavsiye etti, çünkü bu bölümler her şeyi iyi özetliyor.@methode #Pubcon
– Marie Haynes (@Marie_Haynes) 21 Şubat 2018

Bağlantılar daha iyi olsa da, E-A-T ilkelerinde iyi bir sıralama elde etmek istiyorsanız yüksek performanslı bir web sitesinde yer almak da kesinlikle yardımcı olur.

#2. İyi bir çevrimiçi itibar edinin

İnsan Değerlendiriciler, çevrimiçi itibarınızı öğrenmek için geri bağlantılardan ve bahsedenlerden daha fazlasına bakar. Baktıkları diğer şeyler ise çevrimiçi incelemeler, ödüller ve alanınızdaki uzmanlardan gelen önerilerdir. Yani bunlar Google’ın değer verdiği bileşenlerdir. E-A-T resmi bir sıralama faktörü olmasa ve İnsan Değerlendiriciler arama motoru sonuçlarını doğrudan E-A-T’ye göre ayarlamasa da, bu faktörleri dikkate almak önemlidir. Aslında, Google’ın web sitenizin ve içindeki bilgilerin güvenilir olup olmadığını bilmek istediği bu ‘insani’ yaklaşım, Google’ın tamamen bağlı olduğu bir yaklaşımdır.

Yönergeler belgesinde Wikipedia’dan birkaç kez bahsedilmektedir: İnsan Değerlendiricilerden bir markanın, web sitesinin veya kişinin Wikipedia sayfası olup olmadığını kontrol etmeleri istenir. Dolayısıyla, bir Wikipedia sayfanız varsa, bu E-A-T’de büyük bir destek sağlar. Ancak, bir Vikipedi sayfası edinmek kolay değildir. Güzel bir ara çözüm, bir Wikipedi sayfasında bahsedilmeye çalışmaktır. Ne yazık ki bu da kolay değildir.

Çevrimiçi itibarınızı kontrol etmenin bir başka yolu da müşterilerin ve web sitenizi ziyaret edenlerin web siteniz veya şirketiniz hakkında yaptıkları değerlendirmelerdir. Bu nedenle, tanınmış inceleme web sitelerinde mümkün olduğunca çok sayıda (iyi 😉 ) inceleme toplamanız iyi olur. Burada önemli değerlendirmeler, yalnızca puan verilen değerlendirmelerden daha ağır basar.

Ayrıca ilginç: web sitenize gelen geri bağlantıların mutlaka yüksek otoriteli web sitelerinden gelmesi gerekmez. Elbette Wikipedia veya AD gibi sitelerden backlink almanız süperdir ve sıralamalarda size yardımcı olur, ancak aynı zamanda yüksek otoriteye sahip web sitelerinden backlink alan web sitelerinden de backlink almak işe yarar. Joop’un (tematik olarak alakalı) web sitesinin Wikipedia’dan bir backlink aldığını varsayalım, Joop’un web sitesinden bir backlink almak web sitenize zaten bir E-A-T artışı sağlar.

#3. İçeriğin uzmanlar tarafından yazılmasını sağlayın

Web sitenizdeki içerik, alanınızda uzman bir kişi tarafından yazılmış olmalıdır. Bunu nasıl gösterirsiniz? Örneğin, makalelerinize yazarın adını verdiğiniz, iş unvanının ne olduğunu açıkladığınız ve kısa bir biyografi eklediğiniz bir metin parçası ekleyerek.

Bunu bir adım daha ileri götürerek yazar hakkında ayrı bir sayfaya bağlantı verin. Bu sayfayı, yazarın ne hakkında konuştuğunu bildiğini göstermek için kullanırsınız. Yazarın tam bir biyografisini verin ve en azından aşağıdaki bilgileri ekleyin:

  1. Nitelikleri
  2. Başarılar ve kazanımlar
  3. Ödüller
  4. Arka plan
  5. Basın kapsamı
  6. Sektördeki deneyim yılı sayısı

Bu tür bilgiler yalnızca yazarla ilgili olduğunda değil, aynı zamanda kuruluşunuz veya şirketinizle ilgili olduğunda da önemlidir.

Ayrıca, yazar sayfasında veya Hakkımızda sayfasında, sektörünüzde neden en güvenilir taraf olduğunuzu anlatın ve bunu belirtilen bilgilerle gösterin.

Gördüğünüz gibi: biraz övünebilmelisiniz. İnsanlar doğaları gereği övünmeyi sevmezler, ancak E-A-T için önemli olan tam da budur.

Google’a fazladan bir adım daha yardımcı olmak istiyorsanız, sayfanıza şema etiketleri ekleyin ve içinde Kişi ve Yazar belirtin. Bu şekilde, verileri Google’ın anlaması kolay bir şekilde yapılandırmış olursunuz.

Google EAT Nedir? SEO İçin Güçlendirme Teknikleri
Google EAT Nedir? SEO İçin Güçlendirme Teknikleri

#4. Şeffaf olun

Web sitenizin şeffaf olduğundan emin olun. Bunu yapmanın bir yolu, web sitenizde aşağıdaki öğelerin bulunmasıdır:

  • Kapsamlı Hakkımızda sayfası;
  • SSS sayfası;
  • Bulunması kolay iletişim sayfası ve insanların sizinle iletişime geçmesi için telefon, e-posta, iletişim formu veya sohbet gibi birden fazla yol;
  • Web sitenizdeki ana içeriği yazmadan önce kapsamlı bir araştırma yaptığınızı gösteren referanslar ve kaynaklara dış bağlantılar;
  • Gizlilik beyanı ve şartlar ve koşullar;
  • Gönderilerinizle birlikte yazarın adı (ve tercihen onun hakkında daha fazla bilgi);
  • Güvenli bağlantı (SSL).

#5. Tüm gerçekleri doğru öğrenin

YMYL web sitelerinde tüm bilgilerin doğru olması çok önemlidir ve elbette bu diğer tüm web siteleri için de önemlidir. Google, Wikipedia’yı önemli bir bilgi kaynağı olarak görmektedir, bu nedenle gerçekler en azından Wikipedia’daki konuyla ilgili bilgilerle eşleşmelidir. İyi kaynaklarla ve bu kaynaklara referanslarla çalışarak Google’ın bilgi kontrolü yapmasını kolaylaştırırsınız. Ayrıca, bu şekilde konu hakkında kapsamlı bir araştırma yaptığınızı da göstermiş olursunuz.

#6. Bir amacı olan sayfalar sağlayın

İçeriği net ve faydalı bir amaçla yazın: kullanıcıyı ilk sıraya koyun ve her zaman bir arama sorusundan veya arama niyetinden yola çıkarak yazın. Bu nedenle her zaman hedef kitlenizin hangi bilgileri aradığını ve bu arama sorusunu (kısmen) yanıtlayan hangi bilgilerin zaten mevcut olduğunu araştırın. Bu şekilde, iyi hazırlanmış olacak ve içeriğinizle gerçekten bir şeyler katacaksınız.

#7. İçeriğinizi düzenli olarak güncelleyin

İçeriğinizin doğru olması ve doğru kalması önemlidir. Bazı makalelerin güncelliğini yitirmesi ve dolayısıyla uzun vadede artık doğru bilgi sağlamaması söz konusu olabilir. Google, kılavuzlarında içeriğin güncellenmesinin bu nedenle önemli olduğunu belirtir.

‘Normal’ web sitelerinde içeriğin güncel olması zaten önemlidir, ancak YMYL web sitelerinde bu kriter ekstra ağırlık taşır. İçeriği ne ölçüde güncellediğiniz de Google E-A-T için önemlidir: örneğin, tüm paragraflar değiştirilip yeni içerik parçaları mı ekleniyor yoksa orada burada birkaç kelime mi değiştiriliyor?

#8. Marka Sinyalleri Oluşturun

E-A-T için önemli bir sinyal de markanızın bilinirliği ve popülerliğidir. Google’ın bunu ölçmesinin bir yolu da ‘markalı aramalar’, yani marka adınız veya şirket adınızla yapılan arama oturumlarıdır. Ne kadar çok markalı arama yapılırsa marka o kadar popüler olur. Bunlar, [webdizin] gibi tam markalı aramaların yanı sıra [webdizin site ekle] gibi başka bir arama terimiyle birlikte yapılan markalı aramaları da içerir.

Markalı aramaları artırmanın iki yolu, YouTube pazarlamasını kullanmak ve podcast oluşturmaktır. YouTube videonuzu gören veya marka adınızın açıkça vurgulandığı podcast’inizi dinleyen kişiler markalı bir arama yapmak için hızlı davranacaktır. Bunun nedeni, web sitesine başka yollarla ulaşmaktansa adı veya şirket adını Google’da aramanın genellikle daha hızlı ve kolay olmasıdır.

Kaynaklar:

  1. https://ieeexplore.ieee.org/document/9770051
  2. https://www.seokaos.com/seo-nedir/
  3. https://ahrefs.com/blog/eat-seo/
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Google_searches_and_numbers
  • Gönderenin Adı: Fehmi Oktay
  • Gönderenin E-postası: mrbeanmel@gmail.com
  • Gönderen URL’si: https://www.seokaos.com/seo-nedir/

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir