Sitelerinizi Ekleyin Bizimle Yükselin

İç SEO Çalışması Ders 8

3.1 SEO Çalışması nasıl yapılır

SEO çalışmaları genel olarak iç seo ve dış seo olarak iki başlık altında yapılır. Organik bir çalışma yaparak kalıcı başarı elde etmek istiyorsanız iç seo çalışmalarini eksiz yerine getirerek sürekli güncellemeler yapmanız gerekir.

3.1.1 İç seo

Yeni açılan siteler bir anda arama motorları üzerinde yükselemez öncelikle insanlara bilgi veren kaliteli içeriklere sahip olduğunuzu arama motorlarına göstermeniz gerekir.

Güvenleri kazanma sürecinde eğer başarılı bir iç SEO çalışması uygularsanız zamanla yükselen sıralamalarda üstlere tırmanan bir site elde ederseniz ancak iç SEO çalışmalarınız yeterince arama motoru dostu değilse kalıcı başarı elde edemezsiniz.

İÇ SEO etki eden 100 faktör

Sıralamaları büyük ve küçük ölçekte doğrudan veya dolaylı etkileyen 100 temel kriter.

70. Server Konumu

Hizmet verdiğiniz bölgeye yakın bir sunucu kullanmanızı tavsiye ederiz. Eğer Türkçe bir siteniz varsa kullanılan sunucunun Türkiye’de olması gerekir. Yabancı server kullandığınız bölge uzaklığından kaynaklı yavaşlamalar ve sınırlama filtreleri uygulanabilir. Ayrıca hitap ettiğiniz kitlenin bulunduğu ülkeden bir IP adresi kullanmak küçükte olsa hanenize bir puan yazdırır.

71. SSL Sertifikasının Bulunması

SSL Sertifikası e-ticaret alanında hizmet veren siteler için gerekmektedir. Aslında saygınlık ve güvenilirlik açısından her site için kullanılması gerekmektedir. Eticaret siteleri üzerinden değerlendirme yapacak olursak, SSL Sertifikası kullanan bir e-ticaret sitesinin, sertifika kullanmayan siteye göre daha ön planda çıktığını görebilirsiniz. SLL sertifika kullanımı Google tarafından da önerilir. Şu an doğrudan sıralamayı etkileyen bir kriter olmasa da yakın bir gelecekte algoritmaya girmesi bekleniyor.

72. Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları Sayfası

Google gözünde güvenilir bir web sitesi olduğunu göstermek için yapılması gereken olmazsa olmaz denilecek sayfalardır. Site güvenliği içinde önemli olan bu sayfalar yaşanabilecek olası yasal sorunlarında önüne geçmenizi sağlar.

Özellikle adsense gibi çerez tutan reklam birimleri kullanıyorsanız yasal olarak bunu kullanıcılarınıza belirtmeniz gerekir. Google’da yaptığı uyarılarla webmasterların bu kuralı uygulamasını istemektedir.

73. Kopya Sayfalar

Kopyalanmış sayfalar çift sayfa olarak değerlendirilmekte ve Google arama motoru tarafından farklı algılanmasına neden olunmaktadır. Sayfalarınızı oluştururken bir sayfayı kopyala yöntemi ile çoğaltmamaniz gerekmektedir. Site kurulum işlemi bittikten sonra tüm sayfa ve sayfa URL lerini kontrol etmelisiniz. Aksi halde cezalara maruz kalabilirsiniz.

74. Kategorilere ayırma

Google ve kullanıcılar açısından değerli bir unsurdur. Kullanıcılarınız konularda dolaşırken hangi Kategoride olduklarını göstermeniz daha verimli sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Bu dizilimin de bir sıralama kriteri olduğunu unutmamak gerekir. Bulunduğu kategorinin gücü içeriğinizin daha üst sırada yer almasına yardımcı olur.

Bir içeriğe 3’den fazla kategori eklememeye dikkat edin içerik ön açıklaması kategori içeriği gibi index alınır çok sayıda kategoride aynı metinlerin yer alması sitenize zarar verir.

75. Mobil Optimizasyon

SEO’nun ilk maddesi haline gelen mobil uyumlu sayfalar uygulanması zorunlu bir etkendir. Akıllı cihaz kullanılmasının yaygınlaşmasıyla Google açıkça mobil uyumlu olmayan siteleri sıralamalardan kaldıracağını açıklamıştır. İlk aşama olarak mobil ve destop siralamalarını ayırmış olsalar da mobilden trafik almamanız destop sıralamasında da kaybolmanıza neden olacaktır. Tasarım tercihi yaparken responsive seçimler yapmaya özen göstermeniz gerekir.

76. Youtube Video Yayınları

Panda güncellemelerinden sonra Youtube’nin trafiğinin arttığı gözlemlenmektedir. Bunun nedeni değerli anahtar kelimeler ile youtube kanallarında videolarını oluşturan sitelerin ön planda çıkmasıdır. Ürün pazarlama işleri ile ilgileniyorsanız Video SEO olarak adlandırdığımız çalışmayı mutlaka yapmalısınız. Ürünleriniz ile ilgili videoları kanallarınızda yayınlayarak açıklama kısmında sitenize yönlendirme yapıp Google sıralamalarında büyük değişiklikler yakalayabilirsiniz. Bu videolardan tam verim almak için kendi sayfalarınızda yayınlamamaya özen göstermelisiniz.

77. Karmaşık Yapı ile Kurulmuş Siteler

Google ve kullanıcılar ağır kodlamalar ve karmaşık yapılar ile sunulan siteleri sevmezler. Google algoritmaları anlaşılır kodlama dillerini tercih etmektedir. Ne kadar sade ve şık görseller ile sunum yaparsanız sitenizin gelişmesini o kadar çok etkilersiniz. Kullanicıların webmaster olmadığını unutmamak gerekiyor, karmaşık yapılar ile site oluşturmak, kullanıcılarin ve Google’ın site içerisinde dolaşımını olumsuz yönde etkileyecektir. Bu tarz durumlarda gerileme, trafik düşüşleri görülür.

Tasarım ve site içi yapılandırma yaparken yeni bir bilgisayar kullanıcısı gözüyle sade ve anlaşılır bir düzen kurmaya özen göstermelisiniz.

78. Google Analytics ve Google Webmaster Tools

Eğer sitelerinize güveniyorsanız Google’ın gelişmeleri daha kolay takip etmesi için Analytics ve Webmaster tools kayıtlarını yapın. Bu araçları kullanarak siz ve Google siteniz hakkında daha kolay veri toplar böylece sitenizin yükselmesi kolaylaşır.

79. Kullanıcı Yorumları

İçeriklerinizin yorum alması arama motorlarına olumlu sinyaller yollar. İçeriğinizi kısmen güncellemiş ve yeni bilgiler eklemiş hale getirir. Özellikle kullanıcıların sorularına cevap vererek yeni anahtar kelimeler oluşturmuş olursunuz. İçeriğiniz daha çok bilgi veren bir içerik haline gelir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir