Sitelerinizi Ekleyin Bizimle Yükselin

Uluslararası SEO Çalışma Stratejileri

Uluslararası SEO Çalışma Stratejileri

Her ülke ve bölgenin sektör dinamikleri farklı olabilir. Bu durumda lokal ve uluslararası SEO kavramları devreye girer. Özellikle hedefler doğrultusunda belli bölgeler için kurgulanacak olan arama motoru çalışmaları farklılık gösterebilir. Bu durumda ilgili pazar ve bölgelerdeki uzmanlıklardan faydalanarak hedef kitlenin deneyim alışkanlıklarına göre site optimize edilmelidir. Aynı zamanda bu durum arama motorları için de geçerlidir. Uluslararası bir hizmet verildiği arama motorlarına da teknik olarak ifade edilmelidir.

 

Bu makalede uluslararası SEO stratejileri belirlerken kullanıcı ve arama motorları bakımından nelere dikkat edilmesi gerektiğine değineceğiz.

 

Uluslararası SEO Çalışma Stratejileri
Uluslararası SEO Çalışma Stratejileri

 

Başlıca Problemler

 

Belirttiğimiz gibi her ülke ya da bölgedeki aramalar, davranışlar ve kullanımlar farklılık göstermektedir. Bununla birlikte yaşanması muhtemel başlıca konular aşağıdaki gibidir.

 

En iyi ürün ya da hizmet ana dilinizdeki gibi aranmayabilir.

En iyi ürün ya da hizmet ülkenizdeki gibi alışılagelmiş şekilde olmayabilir.

Sektörünüzdeki dinamikler ülkelerdeki kültürel alışkanlıklara göre değişkenlik gösterebilir.

Diğer ülkelerdeki rakiplerin sizinle ya da birbirleri ile rekabet düzeyleri farklı olabilir.

Diğer ülkelerdeki kelimelerin aranma hacmi veya potansiyel trafik hedefleri farklı olabilir.

Bazı ülkelerde yerel arama motoru kullanımları daha fazla olabilir. (Bing, Yandex, Baidu vb.)

Tüm bu yaşanması muhtemel problemlerin elbette bazı teknik çözümleri bulunmaktadır.

 

 

SEO’nun Tek Bir Formülü Var Mıdır?
SEO’nun Tek Bir Formülü Var Mıdır?

Neden Bölge ve Dil Hedeflemesi Yapılmalıdır?

 

Bazı durumlarda avantaj sağlayabilmektedir. Örneğin;

 

Teknik olarak doğru bir strateji ile daha fazla marka bilinirliği sağlanabilir,

Sağladığınız hizmetin diğer ülke pazarlarına daha kolay taşıyabilir ve hedef kitlenize daha kolay erişebilir,

Uluslararası pazarlar yerel pazarlara göre daha fazla kazanç sağlanabilir olacaktır.

Katıldığım bir etkinlikteki ajans çalışanı, farklı bölgedeki bir caseden bahsederken, hedefledikleri ülkedeki alışveriş tercihlerinin online ödeme olarak değil, kapıda ödeme olarak yapıldığından bahsetmişti. Bunu öğrenmek için hedef bölgede farklı bir ajanstan destek aldıklarını ve sitedeki teknik optimizasyona varana kadar tüm süreci bu stratejik hamle doğrultusunda yaptıklarını dile getirmişti. Bu sayede hedefledikleri pazarı ve kullanıcı alışkanlıklarını iyi analiz ederek çalışmalara başlayabilmişler.

 

Aksi durumlarda ise mevsimsel, yerel dil ve lehçe, arama alışkanlıkları ve genel rekabet itibariyle başarısız bir sonuçla karşılaşma olasılığınız yüksek olabilir.

 

 

 

Dil ve Bölge Ayrımı

 

Stratejik hedeflemeye geçmeden önce bu iki kriterin ayrımını yapmak daha sağlıklı olacaktır.

 

Dil hedeflemesi, farklı dilleri konuşan kullanıcılara farklı dil seçenekleri sunmak isteyen web siteleri için kullanışlıdır.

 

Bölge hedeflemesi, genellikle benzer dili kullanan ülkeleri temsil eder fakat, aynı dil kullanılsa da bazı durumlar sebebiyle arama motoru kullanımları birbirlerinden farklı olabilir. (Örn, Amerika’da Google.com, Birleşik Krallık’ta Google.co.uk gibi. Her iki ülke de İngilizceyi kullanmaktadır.)

 

Ayrıca her iki seçeneği de hedefleyerek bir strateji yürütmek mümkündür. Ama ilk etapta hedef bölgenin olup olmadığına karar vererek sonrasında hedefleyeceğiniz bölgeye hangi dil ile hizmet sunacağınızı belirtebilirsiniz. Ancak bu durumda sadece hedeflediğiniz bölge arama sonuçlarında görünebilirsiniz. Diğer sonuçlarda yer alabilmek için dil hedeflemeniz şarttır.

 

 

 

URL Yapıları ve Domain Seçimi

 

Bir sitede hedef ülke ve bölgeye göre kullanılacak url yapıları ve domain seçimi oldukça önem taşımaktadır. 3 tip kullanım bulunmaktadır ve her biri ayrı avantajlara ve dezavantajlara sahiptir.

 

ccTLD (Country Code Top Level Domain)

gTLD (Generic top-level Domain) – Subdomain

gTLD – Subfolder

Url yapısı tercih edilirken projenin başında tercih edilmesi daha avantajlıdır. Çünkü sonradan değiştirilen bu tür yapılarda kelimelerin sıralamasını ve sitenin trafiğini doğrudan etkilenecektir.

 

Yukarıda bahsettiğimiz 3 tip kullanımın avantajları ve dezavantajlarını aşağıdaki grafikte görebiliriz;

 

Bu durumda dil hedeflemesi coğrafi konumun önemli olmadığı durumlarda tercih edilebilir. Aynı dili konuşan diğer ülkeler için de web sitesinde çoklu dil yapısını kullanabilirsiniz.

 

Bu 3 yapıyı kısaca açıklarsak;

 

ccTLD, çok uluslu siteler için uygun bir yapıdır. Sebebi coğrafi durumlar, marka bilinirliği ve url yapısı açısından daha avantajlı durumdadır. Maliyetinin yüksek olması sebebiyle daha az tercih edilebilir durumdadır.

 

Subdomain ise ccTLD nin özellikleri bakımından farklı olduğu durumlarda kullanılabilir. Kullanım özellikleri benzer olsa da uluslararası hedefleme bakımından aynı avantajı taşımaz.

 

Subfolder genellikle çok uluslu siteler için daha az önerilir. Fakat her ne kadar coğrafi hedefleme avantajı olmasa da SEO sağlığı açısından önerilen en sağlıklı durumdadır.

 

 

 

Hreflang Kullanımı

 

Son iki bahsettiğim yapı sadece dil hedeflemesi açısından tercih edilmektedir. Bu yapıları kullanırken ilgili sayfanın alternatif dil sayfalarını hreflang etiketi ile belirtmelisiniz. Kısaca değineceğiz ancak daha detaylı açıklamaları Hreflang Kullanım Rehberi sayfasından da edinebilirsiniz.

 

Örneğin Türkçe ve İngilizce sayfaları olan bir web sayfasını baz alalım. Bu sayfaların birbirlerini işaret ettikleri urlleri alternatif olarak hreflang tagleri ile aşağıdaki şekilde örnek olarak verilebilir.

 

ikabil.com’da;

 

<link rel=”alternate” hreflang=”tr” href=”https://www.ikabil.com/” />

 

Webdizin.com’da;

 

<link rel=”alternate” hreflang=”tr” href=”https://www.webdizin.com/” />

 

Şablon olarak kullanımı ise;

 

<link rel=”alternate” hreflang=”dil-bölge” href=”site adresi” /> şeklindedir.

 

Örneğin; Almanyadaki İngilizce konuşan kişileri hedeflemek için yukarıdaki şablonun şu şekilde olması gerekirdi;

 

<link rel=”alternate” hreflang=”en-de” href=”site adresi” />

 

Amerikadaki İngilizce konuşanlar için;

 

<link rel=”alternate” hreflang=”en-us” href=”site adresi” />

 

Birleşik krallıktaki İngilizce konuşanlar için;

 

<link rel=”alternate” hreflang=”en-gb” href=”site adresi” />

 

Şeklinde bir kullanım yapısı bulunmaktadır. Böylelikle “site adresi” yazan kısma hedef dildeki url yi ekleyebilirsiniz.

 

 

 

Çok Uluslu Sitelerde Sık Yapılan SEO Hataları

 

Genellikle farklı domain kullanımına gitmeyip, hedeflenen coğrafi bölgede otoriter olunabileceği sanılmaktadır. Ancak ilgili hedef bölgeye ait bir domain kurgusu ile hedef bölgelerde çok rahatlıkla sıralamalarda başarı elde edilebilir. Örn, Amazon, Microsoft, Puma vb şirketler ülke ve dil hedeflemelerine göre sitelerini kurgulamaktadır.

Sunucunun tek bir yerde olması site hızı bakımından olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Bu sebeple ülkeye özel ya da cloud sunucular kullanılarak kullanıcılara ve arama motoru botlarına daha iyi bir deneyim sağlanmalıdır.

Geçerli olmayan dil ve bölge kodları kullanımı hedeflenilen sayfa için pozisyon kazanımını ve otoritesini büyük ölçüde etkileyecektir.

Hreflang kullanmayan ya da hatalı kullanan web sitelerinin hedef ülke bölgelerde yer alması oldukça kritik bir konudur.

Hedef kitlenin ilgili pazara göre doğru bir şekilde stratejik olarak kontrol edilmemiş olması da SEO bakımından teknik olarak bazı kriterlerin hatalı kullanılmasına ve hedeflenen görünürlüğün kazanılmamasına yol açacaktır.

Title, description, kategori ağacı, url yapıları, görsel alt tagler, xml sitemap gibi önemli teknik konularında hedeflenen ülke ve bölgelerdeki kullanım alışkanlıklarına göre optimize edilmesi son derece önemlidir.

Tüm bunlar ve hedef kitle iyi analiz edilmediğinde, makalenin başında verdiğim örneğin tam tersi sonuçlar oluşabilir ve hedeflenen düzeydeki satışa ve PR ‘ ulaşma noktasında ciddi problemler oluşabilir.

 

 

 

Faydalı Kaynaklar

 

Detaylı bilgi için Hreflang Kullanım Rehberi

 

Yerel dil kullanımı hakkında kelime araştırması için Lexipedia

 

Ücretsiz Kelime Araştırması için Ubersuggest

 

Ülke bazlı popüler aramalar için Google Trends

 

Teknik olarak ise Ahrefs, SEMrush, Deepcrawl gibi toolların kullanım rehberlerini inceleyerek sektör ve rakipler hakkında bir çok detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir